esmaspäev, mai 17, 2010

oasupp

Viimasel ajal olen rikastanud oma menüüd lisaks kartulile ka oasupiga. Kuna ma retseptidest grammi päält kinni pidada ei viitsi, sest mu meelest on kõik kokakunstis käiv silma järgi teostatav, siis ma ka grammi päält koguseid anda ei oska. Aga kõike võib tuunida ja nihutada vastavalt igaühe enda maitsele, seega head kombineerimist, tuunimist ja remiksimist.

Staff:
250 g põlduba
100 g kruupi või tangu
300 g sinki või suitsuliha või suitsupeekonit
300 g porgandit
2 l vett
soola
võimalikud vidinad lisandiks:
200 g šampinjone, 3 keskmist sibulat, 50 ml piima/1 ports,
taluvõid
maitserohelist (murulauku või rohelist sibulat)

Tehnoloogia:
Võtad kuivatatud oad ja paned likku külma vette. Umbes 8-12 tunniks. Seega eelmisel õhtul. Vahepela vaheta vett ka ubade peal. Pane vesi keema. Umbes 2 kuni 2,5 liitrit. Keevasse vette viska oad ja kruubid. Lisa soola. arvestusikult ümbes 1/2 tl iga 100 grammi ubade kohta. Alguses ära soolaga üle pinguta - alati saab juurde panna, ära võtta aga on võimatu! Soola panen mina alguses, sest muidu jäävad oad seest magedaks ja see pole üldse hea.
Kui kruubid ja oad on keema pandud, haki suitsuliha kuubikuteks. Sellisteks parajateks. Täpselt sööja soovi järgi. Kui kasutad väga soolast talu-suituliha, siis arvesta sellega eenevalt ubadele soola lisamisel! Kooori porgandid ja tükelda. Endale meeldiva suurusega kuubikuteks. Peale ca 45 minutit ubade keetmist lisa liha ja porgandid.
Soovi korral võid ka 3 keskmist sibulat supile lisada. Kuna mina sibulat ei armasta, siis ma ka sibulat oasupi sisse ei pane.
Kui tahad maitset mitmekesistada, võid lisada ca 200-300 g šampinjone. Muid enda metsast korjatud seeni selle oasupi peale pole mõtet raisata. Neist saab hoopis super-soust või miskit muud hääd.
Keeda seni, kuni supp on valmis. No umbes 15-20 minutit läheb porgandite keemiseks. Enne valmimist tšeki, kas supp sai piisavalt soolane. Soolasuse tuunimine ongi minu supikeetmiste puhul saanud alati kõige suuremaks murelapseks. Mage kruup ja mage uba ei sünni ju süüa. Ja valmistoit olgu ikka maitsev, mitte nagu mingi mõttetu lurr. Samas on aga ka oht maitsev toit ülesoolamisega sootuks ära rikkuda...
Kruupi tuleb vähem panna kui uba, sest kruup (või tang) paisub keetmisel päris palju. Sellega peab arvestama. Et asi kruupisupiks väikse oa- ja lihaliandiga kätte ei läheks.
Liha võib alati rohkem panna. Aga tavaliselt on liha kallis. Ja ubade kogust võib ka proportsionaalselt liha lisamisega suurendada. Siis saab kahte hääd komponenti rohkem. Ning saab roog ka parem. Seda sööki teed ikka endale.
Kui vesi ära aurab ja leent väheks kipub jääma, siis lisa lihtsalt keedetud vett ja timmi endale paras konsistents välja.
Kui liha küljes rasvollust eriti ei olnud, võib enne supi valmimist lisada ca 50 g taluvõid. Saab rammusam ja lisab maitsele kõvasti juurde.

Serveerimine:
Tõsta valmis supp taldrikusse, lisa 50-100 ml piima. Teeb maitse mõnusamaks ja mahedamaks. Peale võib riputada hakitud murulauku või rohelisi hakitud sibulapealseid. Juurde rukkileiba taluvõiga. Söö ja naudi - keele viib alla!

Suurepärane vaheldus pidevale kartuli- ja makaronidieedile. Hind tuleb ka soodne, sest oad peaks poest ca 13-17 eek/kg kätte saama, kui ise ei viitsinud ubadega suvel vaeva näha. Ja ühest kilost kuivatet oast jagub umbes 3 või 4 supiteo jaoks. Kruup ja porgand ei maksa ka suurt midagi. Ainus kallis kraam ongi suitsuliha või peekon. Aga ilma selleta ka kahjuks ei saa, sest siis oleks tulemus maitsetu ökokäkk. Kuna kogus on suur, siis jagub seda hõrgutist kohe mitmeks toiukorraks.


Kui kellelgi on kommentaare või tähelepanekuid, siis jätke kommentaaride juurde. Oleksin tagasiside eest tänulik, et kuidas teil õnnestus või mida teie teisiti teete.

Sildid: