esmaspäev, jaanuar 05, 2009

uue aasta kalasupp!

Vastu hommikut läks väike kõtu tühjaks ja mis seal siis ikka, tuli miski plaan välja mõtelda, et miskit hinge alla ja maosoppi saada. Jõukamal ajal soetatud külmutatud toit kulub kesisemal paastu ajal ikka marjaks ära. Eks seda teadnud juba meie esivanemad hallil eelajaloolisel ajal. Mõeldud mõeldud.
Kütsin siis umbes liitri vett tulele keema.
Sinna sisse väänasin igasugu külmutatud juurviljapakendite perad. Ukraina borši jäägid, puhast brokkolit ning lillkapsa-porgandi-herne segu. Kui potti kaesin, siis ulpisid peedikuupide vahel, mis minu meelest supi esialgset tooni pisut ruineerisid, ka rohelised türgiubade kaunade jupid. Ilmselt need olid siis pärit vist sealt ukraina borši pakist. Kokku sai juurvilja silma järgi umbes 450-500 grammi.
Ootasin kuni vesi keema tõusis, siis lisasin 2 puljongikuubikut (arvestusega, et 1/2 l vee kohta läheb 1 kuubik) ning natukene soola. Kahjuks mul juurviljapuljongi kuubikut ei olnud, siis tuli panna kanapuljongi kuubik. Kuigi kanapuljong ja kala eriti kokku ei kõla, siis ... no ma otsustasin riskeerida... häda sunnil. Et liiga lurr ei saaks mu varahommikune staar-šedööver, siis lisasin umbes 50 g ehtsat koorevõid ka patta. Ei hakand hüva rooga mingi õli lisamisega solkima.
Siis kui juurvili oli juba peaaegu valmis keenud, siis lisasin hõrgutavaid aroome eraldavasse patta ka ca 350 g külmunud mintaifileed. Ei hakanud maitsestamisega vaeva nägema, sest esiteks oli see jääs ning teiseks oli leem isegi juba soolane saanud... Pipart aga juurvilja supi sisse ma hääl meelel ei topi.
Ühesõnaga - veel umbes 5 minutit tasasel tulel ja siis kui kalapoiss oli pehmeks muutunud siis oligi pajaroog-supp valmis. Miks pajaroog? Sest juurvilja sai nii palju, et asi nägi rohkem keedujuurviljade või pajaroana välja kui supina... Kõigepealt tõstsin endale taldrikule hõrgu kalapala, sellele järgnes puljong ja juurviljad. Selle kõige sisse surasin veel eelnevalt valmis keedetud riisi, mida ma ühest potskust leidsin. Juurde viil musta peenleiba (mida ma muidu praktiliselt üldse ei söö), ja see maitses jumalik. Ma sõin kaks suurt portsu kohe ja siis oigasin.
Te ei tea kui hea see oli. Ma ei ole kogu jõuluaja jooksul midagi nii head saanud kui see peradest tehtud supp :) Roog sai sada korda parem kui turbonuudlisupp singisaiadega. Ja üks remark ka - kindlasti lisage brokkolit, see annab kogu roale eriliselt hõrgu ja pene maitse. Kõik see jumalikkus valmis minu enese valgete käekeste abiga minu väikses köögis kõigest 20 minutiga.

Kindlasti võtab värsketest juurikatest toidu valmistamine koorimise ning keemise jagu natuke rohkem aega, kuid on seda pingutust ja ootamist ka kindlasti väärt. See, mida ära süüa ei jõudnud, see kosutab mind ilmselt esmaspäeva õhtupoolikul... mmmm ...

Järgmiste kulinaarsete eksperimentidena võtan ette pasteedi valmistamise ning süldi keetmise. Stay tuned, kulla rahvas - hoian ka teid oma kulinaarsete katsetuste ning nende kirjeldustega kursis.

Lõppu siis perfektsionistidele ka retsept:

* 1 & 1/5 kuni 1 & 1/2 liitrit vett
* 1/2 kg külmutatud juurvilju (porgand, hernes, lillkapsas, brokkoli, türgiuba - kohustuslikud; muu on vabatahtlik ja enda maite eelistuste kohaselt, nagu näiteks mais, porru, punapeet ja muu kräpp)
* maitse järgi puljongipulbrit või 1,5-2 kuubikut (juurviljamaitseline!)
* soola vaid VAJADUSEL; peterselli vaid need, kellele see meeldib
* 1/2 kg külmutatud mintaifileed (võib asendada ka heigifilee või mõne muu valge kalaga. Ja ei pea olema filee, võib olla ka suvaline rümp, aga siis on see, et endal on süües hirmus nikerdamine sealt kondihunnikute vahelt selle paari grammi liha välja näkitsemine)
* 50 gr taluvõid

Kõik patta keema. Natuke enne keemise lõppu lisada kala ja või.
Juurde serveeri musta leiba taluvõiga.
Superlux!

Sildid: