teisipäev, veebruar 14, 2006

mini-mensch

sai kaspariga arutatud põgusalt Übermenschi laagri üle. Niiöelda kokkuvõtted, tagsiside, analüüs ja plaanid uueks laagriks. Kohal oli ka Mätas, kellega sai ka põgusalt muljeid ja kogemusi vahetatud. Neist vestlusist saate aimu kunagi lähiajal Übermenschi blogist, kuhu ma mitteametliku coach'ina plaanin oma tähelepanekud üles panna.

Muuseas koorus Kaspariga vestlusest välja übermenchidele analoogiline hübriid-une rezhiim: kaks 45-minutilist uinakut (annab kokku 1,5 h) ning üks pikem põhiuni, umbes 4-5 h. Kokku seega ööpäeva kohta 5,5 kuni 6,5 h. Seda iseenesest polegi nii vähe. Mõned inimesed magavadki ju öösel vaid 6 tundi ja ülejäänud 18 h lasevad ringi kui oravad rattas või sunnitöölised kaevanduses. Uneteemad suhteliselt huvitavad. Sest minu üks probleeme on see, et ma magan kaua. Ja reeglina magan sisse. Et välja puhata, vajan mina 9 h und. Vahel venib see isegi 10 tunnini ning kui nälg näpisatama ei hakkaks või vilets enesetunne sisikonda närima, siis veniks see arvatavasti veelgi pikemaks. Aga see on juba peaaegu pool ööpäevast. Mis on sulaselge ajaressursi raiskamine, aga aed teadupärast on tervise järel inimese kalleim ressurss number kaks.

Siit püstitub küll hüpoteetiline ja filosoofiline ja mis iganes küsimus - et ressurssi number 2 juurde saada, siis kas on seda mõtet teha resursi number 1 arvelt? Ja hetkel on see minu jaoks enim poleemikat tekitav seik. Vähemalt mu enese jaoks. Tuleb ilmselt väike mind-tuning ning asjade ringiprioretiseerimine teostada, et saaks puhta südamega Übermenschi proovima hakata üldse.

Kardan, et tervise tõttu ma 100% übermenschi rezhiimis ei suuda püsida, kuid arvan, et see n.-ö. kompromissvariant ehk - nagu me ta sujuvald diskussiooni käigus ristisime - mini-mensch - peaks minu puhul ehk isegi töötama. Seega kui tuleb Camp II ehk 2. überite laager AlpiMajas, siis ma arva, et kui kool ja töö vähegi lubavad, siis tahaksin proovida. Arvestades seda, et tööl käimise tõttu aegajalt olen hakkastanud destruktiivset elustiili, kus uneaega 4-5 tundi, joomist 8 ja tööd 4-12, ning seda ca 3-5 päevate tsüklitena järjest, siis isegi ehk peaks see töötama. Teoorias. Siiski kardan, et kurnatus tõmbab sellele kriipsu peale, sest individuaalselt ennast peale "uinakut2 üles tulema sundida on suhteliselt rets. Eriti siis, kui sa ärkamise poole pealt just eriti eeskujulik kodanik pole siiani olnud.


Seega ideaalgraafik võiks teoorias välja näha selline:
07.00: Äratus, kohe krapsti üles.
08.00: Koolipäeva algus.
16.00 (umbes): Koolist koju. Söök.
17.30-18.15: Uinak 45 minutit. (Tööl olles tekkib selle esimese lühikese uinakuga tõsiseid raskusi, tööpäevade juhuks tuleb mingi täiendav mudel veel välja töötada. Eriti nende päevade jaoks, kus tuleb tööl olla vaid 4 tundi 16st 20ni)
18.15-22.15: Aktiivseid tegevusi 4 tundi. (trenn ja õppimine, staff/tegemised tööd, mis nõuavad füüsilist pingutust või vaimset keskendumist)
22.15-23.00: Uinak 45 minutit.
23.00-02.30: Passiivseid ja aktiivseid tegevusi 3-4 tundi. (kergem õppimine, materjalide korrastamine, niisama raamatu/ajakirjade/ajalehtede lugemine, vegeteerimine, muusika kuulamine, teleka/filmide vaatamine, netis surfamine, msn-s tuttavatega lobisemine, blogi täitmine jne. - leisure aka recreational time)
02.30 (02.00 väsimuse korral) - 07.00: Pikk ehk "öine" uni.