teisipäev, detsember 26, 2006

kainus, karskus, kasinus...

Sots Sirje annab nõu kuidas vähem juua... selliste sheffide tõdedeni jõudis tädi juba 6 aastat tagasi. Nil novi sub sole - ei jäämul muud üle tõdeda! Vivat Taikonautika!

Kuidas hoiduda liigsest alkoholi joomisest?

1. Mõõdukaks ja ohutuks alkoholi tarbimiseks loetakse meestel 2 drinki ja naistel 1 drink päevas. 1 drink vastab 1 õllele (5% alkoholi sisaldusega) või 60-70 ml veinile (12-17°) või 30 ml kangemale joogile (40°).
2. Eelista lahjemaid jooke (vein, õlu) või long-drinki, milles vein või muu alkohoolne jook on segatud tooniku, soodavee või muu vedelikuga, mille kogust võib vastavalt soovile alati suurendada.
3. Peol või vastuvõtul olles ära võta avanapsi järel teistkordselt alkohoolseid jooke, vaid joo mahla, limonaadi või vett. Pane tühi klaas käest ära, et ei tekiks kiusatust uuesti lasta juurde kallata.
4. Hoidu seltskondadest ja sõpradest, kes kalduvad liigselt tarbima alkoholi.
5. Avatud baar alkohoolsete jookidega kutsub rohkem ja sagedamini neid tarbima. Ära hoia alkohoolseid jooke silma all!
6. Alkoholi tarbides vali väiksemad klaasid ja ära kalla kunagi klaasi ääreni täis. Joo väikeste lonksudena.
7. Mõõduka alkoholi tarbimise juurde kuulugu alati korralik toit. Alkohol on siis isu tõstev ja seedimist parandav vahend. Kui seltskondlikule olengule mineku eel on söödud kerge eine, siis pole tahtmist nii palju juua kui tühja kõhuga. Soolased toidud (ka soolapähklid, soolatud krõpsud) tõstavad isu ja kutsuvad ka rohkem jooma.
8. Ravimite võtmine alkoholi kasutamisega kokku ei sobi.
9. Alkoholisõltuvuse puhul tuleb alkoholist täielikult ja alatiseks loobuda.

Eks me ju teame neid asju, aga tasuks ikka üle vaadata, enne kui täiega tähistama tormata.

[* Kursiivis tekst pärit 1:1-le aadressilt vasak.blogspot.com]

Sildid: