esmaspäev, september 21, 2009

erinevaid seeneroogasid toob sygis...

Viimasel ajal olen seenegurmaanlusega tegelenud. Lisaks augustikuistele kukeseene kastme talgutele, mis olid otseses seoses rannavollega, on nyyd sygisel lisandunud paar huvitavat seenerooga, mille retsepte tahaksingi siinkohal teiega, mu kallid lugejad, jagada. Ja niipalju veel selgituseks, et kui ma maini retseptis sõna seened, siis pean silmas läbikupatet soolaseeni eri sortidest, seda mida tookord kartulitalgute kõrvale korjatud sai.

I eriroog.
Seened pannile. Võis pruunistamine. Peale koorest maapiima ja veel supilusikatäis võid. Korraks lasta keema tõusta. Keerata tuli maha. Siis lisada keedetud külma tatraputru ning oodata pliidilt võtmisega seni, kuni kogu puder on piima mõjul soojenenud söömiskõlbuliku temperatuurini. Muidu on tatar nii jälk, et ei kõlba süüa, kuid mõnus seenesousti-mögin tegi asja vägagi suupäraseks. Kõik kogused arvesta silma järgi.

II eriroog.
Metodoloogia sama. Esmalt seened võiga pannil adekvaatseks. Peale piim ja sekka võid. Siis lisaks keeduriisi minimaalse juurviljalisandiga (no juhtus nii, et oli teist paar palukest riisi sisse sattunud ning eelmisest päevast üle jäänud). Seekord läks lisandiks ka keedukana ning keedukanaga samas roas olnud riisimöginat. Jällegi - piima tuuni nii, et oleks ühtlane ja hautise või supilaadne (vastavalt oma paremale äranägemisele) konsistents. Kuna seened olid soolased ja kanaroa jääk oli ka soolane, siis lõpptulemus oli ka tiba liialt soolane, ent seda mahendas juurde lisatud piimakogus ning kõrvale konsumeeritud sai ning taimetee. Koguseid arvesta kõhutunde ning silma järgi.

Proovige ja nautige. Usun, et meeldib. Projekt 'korilus' ruulib!
Järgmiste retseptideni.

Sildid: